Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dat weten we allemaal. Een website zonder plaatjes zul je niet snel tegenkomen. Want zeg nou zelf: dat is gewoon niet aantrekkelijk. Het Internet is een visueel medium: we willen wat zien!

Bovendien zijn plaatjes belangrijk voor zoekmachines.

Plaatjes op een website mogen niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. We maken hier een verschil tussen dimensies en formaat.

  • Het formaat van de foto is het aantal kb’s dat een foto in beslag neemt.
  • De dimensies zijn het aantal pixels in de breedte en hoogte.

Formaat en Dimensies

Elke afbeelding op een website moet scherp en duidelijk zijn. Hoe meer pixels, hoe scherper de afbeelding. Maar veel pixels zorgen ervoor dat het formaat groter wordt, en een groot formaat (veel kb’s) zorgt er weer voor dat je pagina langer de tijd nodig heeft om te laden op het scherm van je bezoeker. En dat kan je bezoeker doen besluiten om te vertrekken.

Denk er maar eens over na: je bent op zoek naar informatie over het bakken van een pizza. Je vindt een website waarvan je denkt dat deze die informatie bevat, en je klikt op de link.
Vervolgens duurt het meer dan 10 seconden voordat de pagina eindelijk verschijnt, omdat de foto die is gebruikt op de pagina prachtig helder en scherp is, maar zo groot dat de browser veel tijd nodig heeft om de pagina te laten zien. Dus ga je weg en zoek je een andere website. Als je zelf het geduld niet kunt opbrengen om te wachten, dan kun je dat van de bezoekers van je eigen website ook niet verwachten.

Balans

Je moet dus zorgen voor een balans tussen formaat en dimensies.